Akademik Haberler

YÖK Açıkladı: Yüz Yüze Eğitim 3 Nisan da Başlıyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yaptığı açıklamada 3 Nisan’dan itibaren isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini söyledi ve alınan diğer kararları açıkladı.

YÖK Başkanı Özvar, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi’ne ilişkin alınan yeni kararları açıkladı:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilecek”

“Bahar dönemindeki ara sınavlar şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacak”

30 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi’ne ilişkin alınan yeni kararlarla ilgili Anadolu Ajansına açıklama yaptı.

Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremleri anımsatan Özvar, hayatını kaybeden vatandaşlar nedeniyle yaşanan kederin bugün de derinden hissedildiğini ifade ederek yeniden rahmet ve baş sağlığı diledi.

Yükseköğretim Kurulu olarak depremin etkilerini azaltmak ve yaraları sarmak için devletin bütün kurumlarıyla çaba gösterdiklerini belirten Özvar, ilk günden bu yana başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Üniversitelerin yurtlarının depremin hemen ardından depremzede vatandaşlara tahsis edildiğini anımsatan Özvar, yurtların bu aşamada gerek barınmada gerekse diğer temel ihtiyaçların karşılanmasında çok önemli hizmet sunduğunu ve depremin ilk etkilerini ortadan kaldırmada önemli işlevler gördüklerini kaydetti.

Bugüne kadar deprem bölgesi ve çevre illerdeki üniversitelerin AFAD ile koordineli şekilde depremzedelere barınma, yemek ve sağlık hizmetleri sağladığını aktaran Özvar, yurtların yanı sıra üniversitelerin diğer imkanlarının da depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

Belirli üniversitelerde, depremzedelerin barınma ve temel ihtiyaçlarına yönelik desteklerin sürdüğünü söyleyen Özvar, “Deprem sonrasında kentlerimizin yeniden inşa edilmesinde ve toplumun rehabilitasyonunda bilim insanlarımızın çok kritik rolleri vardır. Yükseköğretim kurumlarımız bu zor dönemde, üzerine düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirmeye devam etmektedir.” dedi.

Türkiye’deki açıköğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 676 bininin deprem illerinde ikamet ettiğini veya o illerde kayıtlı olduğunu belirten Özvar, dolayısıyla yükseköğretim sistemindeki her 6 öğrenciden birinin depremden doğrudan etkilendiğine işaret etti.

Depremde toplam 1.589 öğrencinin ve 148 akademik ve idari personelin hayatını kaybettiğini bildiren Özvar, 30 Mart 2023 tarihi itibarıyla deprem bölgesindeki 18 üniversitenin yerleşkelerinde 4 binanın yıkık, 127 binanın ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı ve 642 binanın hasarsız olduğunu kaydetti. Özvar, “Bununla birlikte, kampüslerimiz genel olarak şehirdeki diğer birçok kurum binalarına göre daha iyi durumdadır ve birçok yerde kamu hizmetleri bu kampüslerimiz aracılığıyla koordine edilmektedir.” dedi.

– “Ülkemizin mevcut koşullarını paydaşlarımızın ve öğrencilerimizin taleplerini dikkate aldık”

Yükseköğretim Kurulu olarak devletin diğer kurumlarıyla birlikte depremin etkilerini azaltmak ve yaraları iyileştirmek için büyük çaba göstererek birtakım tedbirler aldıklarını anımsatan Özvar, şunları söyledi:

“17 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Döneminde eğitim ve öğretimin uzaktan öğretim yöntemi ile yürütülmesine ve Nisan ayında konunun yeniden değerlendirilerek kamuoyu ile paylaşılmasına karar vermiştik. Yükseköğretim Kurulu olarak 30 Mart 2023 itibarıyla 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemine ilişkin aldığımız yeni kararları bugün sizlerle paylaşmak üzere tekrar huzurlarınızdayım. Bu kararları alırken hem şu ana kadar aldığımız kararları hem de ülkemizin mevcut koşullarını, paydaşlarımızın ve öğrencilerimizin taleplerini dikkate aldık. Ayrıca depremin doğrudan etkilediği illerdeki üniversitelerimizin hususiyetleri ve şartlarının gerektirdiği esneklikleri de tanıdık. Buradan, gerek deprem felaketinin ardından göstermiş oldukları fedakarlıklar gerekse de uzaktan eğitim sürecinde sergiledikleri özveri ve sabır ile bizleri gururlandıran öğrencilerimize de bu vesileyle teşekkür etmek isterim.”

Erol Özvar, alınan kararları şöyle açıkladı:

“03.04.2023 tarihi itibarıyla 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere,

1- Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

2- Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

3- Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

4- Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

5- Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

6- Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

7- Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

8- Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak bütün çabamız, ülkemizin yeniden inşasına ve yaraların sarılmasına azami katkıyı sunmaktır. Aldığımız kararların yükseköğretimin tüm paydaşlarının beklentilerine makul bir cevap vereceğini düşünüyor ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. Özvar, Yükseköğretim Kurulunca alınan kararların detaylarının önümüzdeki günlerde üniversiteler ve kamuoyu ile de paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak
yok.gov.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu