ÖSYM zarar ediyor!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kendilerine yapılan çok sayıda başvuru sonrası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’ndan sınav başvuru ücretlerinin makul düzeye çekilmesi için düzenleme yapılmasını istemişti.

KDK, yaptığı araştırma ve inceleme sonucunda ÖSYM’ye tavsiye kararına bulundu. Kararda, sınavların eğitim hakkının bir uzantısı olduğu, sınav ücretlerinin yüksek oranda belirlenmesinin ekonomik olarak dezavantajlı olan kesimlerin bu hizmetten faydalanmasını güçleştireceği kaydedildi. KDK, eğitim-öğretim hizmetlerine ulaşmada öğrenciler arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasının bir anayasal hak olduğunun altını çizdi.

1974 yılından bu yana faaliyet gösteren ve her yıl çok sayıda sınav düzenleyen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sınavların hazırlanış şekilleri ve maliyetlerine yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Aygün açıklamasında ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların nasıl hazırlandığı ve maliyetlerine yönelik detayları paylaştı. Aygün, ÖSYM’nin 2018 yılına ilişkin bütçe rakamlarını inceledi. Kurumun geçtiğimiz yıl KDV dahil gelirinin 737 milyon 367 bin 448 lira olduğunu belirten Aygün, buna karşın KDV dahil gider tutarının ise 739 milyon 32 bin 142 lira olduğunu açıkladı. Rakamlar giderin gelirden daha yüksek olduğuna işaret etti ve böylelikle ÖSYM 2018’de 1 milyon 664 bin lira zarar etti.

Personel Giderleri

ÖSYM’ye devlet bütçesinden ödenek ayrılmadığının altını çizen Aygün, düzenlenen her sınav için soru hazırlama, sınav ekranı basımı, sınav ekipmanlarının paketlenmesi, bunların sınav merkezlerine aktarımı ve sınav güvenliğini esas alan her türlü organizasyona yapılan harcamalar ve bununla birlikte sınavda görev alacak gözetmen öğretmenler, üniversitelerin öğretim üyeleri, nüfus memurları, güvenlik personelleri ile diğer elamanlar dahil yılda ortalama 1 milyon 300 bin görevliye ödeme yapıldığını bildirdi. ÖSYM Başkanlığı tarafından her yıl ortalama 50 sınav yapıldığını açıklayan Aygün, kar amacının kesinlikle güdülmediği bu sınavlarda 200 farklı test uygulandığını söyledi. ÖSYM Yönetim Kurulu’nun bir önceki yıla ilişkin masrafları dikkate alarak sınav ücretleri ve hizmet bedelleri belirlediğini ifade eden Aygün, sınav ücretlerinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu grupları belirtti. Bunlar arasında Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS), Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giril Sınavı (EUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) olduğunu açıkladı.

Genellikle sağlık alanını kapsayan söz konusu bu sınav grubunun soru hazırlama maliyetlerinin diğer sınavlara kıyasla oldukça yüksek olduğunun altını çizdi. Aygün ayrıca, bu sınavlar için soru hazırlama çalıştaylarının yapıldığını duyurdu. Aygün, bunlar dışında bilişim-yatırım harcamaları ve her türlü hizmet mal alımları dahil ÖSYM’nin tüm kurumsal masraflarının adaylardan alınan sınav ücretleri aracılığıyla karşılandığını söyledi.

Exit mobile version